bild saknar alt attribut

Utställningar

Gavelrummen 2024

Gavelrummen bjuder på många intressanta utställningar med stor variation i material och utformning. Årets utställningsprogram finns här.

Konsthallen 2024

Programmet för 2024 års utställningar i konsthallen är spikat, dock med viss reservation för eventuella datumförskjutningar. Vi kan med glädje konstatera att 2024 bjuder på ännu ett härligt utställningsår!

Jens Fänge – Keramik

Jens Fänge är känd för sitt figurativt måleri med surrealistiska inslag och är en framträdande representant för det ”nyfigurativa” måleriet. Hos oss kommer Jens inte visa måleri utan Keramik! Keramik som han tillverkar hos oss i Höganäs på KKAM Ateljen.

Malin Pierre – Glas

I sommar har vi glädjen att visa Malin Pierres glaskonstverk. Skulpturerna är ofta stora och organiskt formade. Glaset upplevs nästan mjukt och böljande trots materialets hårdet. Oerhört fina grejer med finess.

Keramikauktion 2024

Passa på att sälja eller köpa skandinavisk keramik på vår traditionsenliga keramikauktion. Nytt för 2024 är att den tidigare sommarauktionen senarelagts till tidig höst. Precis som tidigare år utlovas en hederlig slagauktion.

Grafikutställning

Konstnärer från KKV Nordvästra Skåne (Konstnärernas Kollektivverkstad Nordvästra Skåne) visar upp grafik gjord i grafikverkstaden i Ängelholm.

Åke Holm-hallen är vår permanenta utställning en trappa ner. Petter Eklund har gått igenom våra arkiv och satt en helt ny utställning med föremål som inte visats på ett tag. Välkommen ner!

I ett separat rum möter man folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren,  grundare till söndagsritskolan som med tiden blev Konstfack och Svenska Slöjdföreningen.

Höganäs trädgårdskultur finns bevarad i arbetarträdgården.  Dåtidens trädgårdar visar spår av det gruvsamhälle Höganäs var.

1832 startades tillverkning av gulglaserat bruksgods för en växande privatmarknad. De saltglaserade bruna Höganäskrusen var hållbara vardagsprodukter som blev ett signum för Höganäs.

Det saltglaserade stengodset är Höganäs bruna ryggrad. De stora inkomsterna kom från industrigodset: Klinker, glaserat tegel, plattor och avloppsrör.

Gruvan visar lerans väg från gruvbrytning och arbetarnas vardag till färdiga produkter, liksom fotspår av dinosaurierna som en gång levde i skogarna runt gruvan.

Här i Höganäs kallas han bara ”Åke” och alla vet vem som menas. En fixstjärna i bygden och en av Sveriges främsta 1900-talskeramiker.

KKAM har en av landets främsta samlingar av modern skandinavisk keramik. Det är en samling i rörelse, en temperaturmätare på den nutida keramikens tillstånd.

Bob föddes som en vild pumaunge år 1927. Hon skulle levt ett helt vanligt pumaliv i Argentinas bergsområden om inte Doktor Alling från Höganäs hade korsat hennes väg en dag.