Öppettider
Tisdag – söndag kl. 13 – 17
Entré
Vuxen 80 kr
Barn och ungdom tom 18 år gratis
KKAM-vän + en vän 450 kr
(Årskort giltigt 12 månader från inköpsdatum)
Öppettider helgdagar
Alla Helgons dag 13–17
Julafton stängt
Juldagen stängt
Annandagen stängt
Nyårsafton stängt
Hitta hit
KKAM-vän
Som årsvän får man fri entré till museet med obegränsat antal besök under året. Man erhåller årets keramikminiatyr får inbjudan till evenemang och vernissager och 10% på entrén till Öppen verkstad.
Sedan 1984 har man som årsvän traditionsenligt fått en liten keramikminiatyr, vilka för många blivit ett samlarföremål. Miniatyren tillverkas av olika konstnärer varje år. Årets miniatyr, ”Vasen” är tillverkad av Viola Flø Brøther.
Pris: 450kr
Kortet gäller för dig själv, plus en vän.
(giltigt 12 månader från inköpsdatum).
Om oss
Stenkol och lera förvandlade ett slumrande fiskeläge till den svenska keramikens hjärta. Fabrikerna och verkstäderna, krukmakarna och keramiken, stoltheten och kärleken till hantverket är Höganäs. På KKAM Museum samsas vår historia och samtid, i KKAM Ateljé skapas vår framtid.
Med rötterna i den snart två hundra år gamla keramikbygden ligger Höganäs Museum som 1924 grundades av Höganäs Fabriks- och Hantverksförening. Initiativtagare var Albin Hamberg som också blev museinämndens första ordförande. Under museets första år införskaffades huvudsakligen hembygdsföremål. Det allra första föremålet i museets samlingar blev en maltkvarn från Brorsbackegården.
Under 50-talet började museet samla och köpa in keramikföremål, som tillsammans med flera generösa donationer från bland annat Höganäsbolaget och Åke Holm blev grunden till dagens unika keramiksamlingar.
1997 fördes verksamheten över till en nybildad stiftelse, med uppgift att samla, bevara och visa föremål. Föremål som i ett historiskt perspektiv belyser industriell verksamhet, folkliv, hantverk och konstnärlig verksamhet i Kullabygden
KKAMs ateljé – en samlingsplats och kunskapscentrum för keramik i alla dess former- ligger passande nog i Höganäs Keramiks nerlagda keramikfabrik. Den gamla keramikfabriken rymmer ateljén med verkstadsplatser och studio för såväl yrkesverksamma som hobbykeramiker. För den som vill skapa i lera erbjuds ett digert kursutbud av keramikkurser.
Under våren 2022 slogs Höganäs Museum och Konsthall och Keramiskt center samman till KKAM, med gemensam ledning och styrelse. Inledningsvis kommer KKAM fortsätta att ha verksamheterna på sina respektive adresser, för att i ett senare skede flytta samman de båda under ett och samma tak.
Tillgänglighet
KKAM Museet
Entréplan, där tyngdpunkten av utställningarna finns, är helt utan trösklar och nivåskillnader. Entrédörrarna är försedda med elektroniska dörröppnare. Barnvagnar, rullstolar och dyl. kan med lätthet ta sig fram. En trappa ner till Åke Holm Hallen finns ”trapphiss”.
De båda historiska avdelningarna, Gruvan och Höganäs Stadshistoria ligger en våning ner, respektive en våning upp. Dessa båda utställningar nås enbart via trappor då ingen hiss finnes.
Handikapptoalett finns, vilken även är utrustad med skötbord för de minsta besökarna.
KKAM Ateljén
Lokalerna ligger i källarplan. För de som vill undvika att gå i trappor finns en lång ramp ner. Entrédörrarna är försedda med elektronisk dörröppnare.
Alla Ateljéns lokaler ligger på ett och samma plan och saknar trösklar och nivåskillnader.
Handikapptoalett finns.
Båda våra verksamheter har fina parkeringsmöjligheter, precis utanför respektive entré. Dessutom parkerar man gratis.
Styrelse
Mårten Castenfors, ordförande
Joakim Bengtsson
Jenny Lindén Urnes
Göran Barsby
Ylva Kristina Ekelund
Sofia Orre
Ewa Pihl Krabbe
Höganäs kommun
Kommunen äger museets lokaler och stöttar stiftelserna ekonomiskt.
Region Skåne
Vår verksamhet finansieras med bidrag från Region Skåne.
Lindéngruppen, Thell-stiftelsen, Stiftelsen Gripen
Till dessa riktar KKAM ett riktigt stort tack då de med generösa ekonomiska medel finansierat och möjliggjort ett förverkligande av flera av verksamhetens projekt.
Jan Bogren
Har med sina generösa gåvor och inköp berikat museets samlingar.