bild saknar alt attribut

Saltglaserat

Saltglaserat – en storindustri

Det saltglaserade stengodset är Höganäs bruna ryggrad. De stora inkomsterna kom från industrigodset: Klinker, glaserat tegel, plattor och avloppsrör. Floden av saltglaserade föremål från Höganäsbolaget mellan 1835 och 1954 var en viktig del i moderniseringen av Sveriges jordbruk, industri, städer och hem. Mycket av denna produktion ligger kvar i marken och används fortfarande.
Saltglaserad keramik tillverkas än i dag av Höganäs Saltglaserat i Höganäs och på stenkärlsfabrikerna i Wallåkra och Raus, båda utanför Helsingborg.

Konsten att saltglasera

Saltglasering är en drygt 600 år gammal teknisk process som används för att ge keramik en stark yta. När ugnstemperaturen har nått cirka 1280 grader kastas koksalt in i ugnen och förgasas i en kemisk reaktion. Natrium i saltet bildar en skyddande glashinna på föremålen som är utmärkta för förvaring av råvaror, syror och annat frätande innehåll.

Bruksgods, en identitet

Stengodsleran bröts i kolgruvor, drejades och göts till stabila, hållbara bruksprodukter. Höganäskruset – den bulliga syltkrukan med öron – är en symbol för hela den väldiga produktion av bruksgods som förenklade hushållsarbetet och spred en keramisk känsla i hemmen, även utomlands. Det mörkt liksom skimrande godset har blivit en central del av Höganäs identitet.

 

 

KKAM har en av landets främsta samlingar av modern skandinavisk keramik. Det är en samling i rörelse, en temperaturmätare på den nutida keramikens tillstånd.

Bob föddes som en vild pumaunge år 1927. Hon skulle levt ett helt vanligt pumaliv i Argentinas bergsområden om inte Doktor Alling från Höganäs hade korsat hennes väg en dag.

Här i Höganäs kallas han bara ”Åke” och alla vet vem som menas. En fixstjärna i bygden och en av Sveriges främsta 1900-talskeramiker.