En storslagen jubileumsutställning med skatter ur museets samlingar
Den 29 november 1925 öppnade Höganäs museum portarna för första gången. I hundra år har Höganäs kulturarv och historia sedan samlats, vårdats och visats för att nutida och framtida höganäsare ska kunna ta del av och lära känna sin och sin hembygds ursprung.
I jubileumsutställningen kliver vi in i museisamlingarnas magiska värld. Här får vi uppleva stadens unika kulturarv genom föremål och berättelser från museets dolda vrår och möta människor och företeelser från andra tider. Det blir en bred blandning av föremål att häpna, roas, förskräckas och fundera över. Men också att fundera över varför samlingarna finns och varför det är viktigt att ta hand om det egna kulturarvet. Kanske kan man också leka med tanken på vad från vår egen tid som kanske visas i en jubileumsutställning om hundra år?
Museets historia
Höganäs museum bildades av Höganäs Fabriks- och hantverksförening på initiativ av Albin Hamberg som var modellör på Höganäsbolaget. Tanken var att skapa ett bygdemuseum och det första föremålet i samlingarna var en maltkvarn. Samlingarna fylldes sedan på med föremål som speglade jordbruk, fiske och gruvverksamheten. 1925 öppnade museet för allmänheten i ett hus från 1809 som tidigare bl a hyst bostäder för gruvarbetare.
Från 1950-talet fokuserades insamlandet på keramik, särskilt på keramik tillverkad i Höganäs. Genom gåvor och donationer, bland annat från Höganäsbolaget och Åke Holm, skapades under åren den unika keramiksamling som museet förfogar över idag.
1968 och 1973 tillkom Konsthallen och galleriet för visning av tillfälliga utställningar och verksamheten bytte namn till Höganäs museum och konsthall.
1997 flyttades museiverksamheten över i en nybildad stiftelse med uppdrag att samla, vårda och visa föremål som historiskt belyser verksamhet och folkliv i Kullabygden.
På våren 2022 slogs Höganäs museum och konsthall samman med Keramiskt center och en ny gemensam stiftelse bildades. Den nya verksamheten fick namnet KKAM – keramik, konst, ateljé och museum.