bild saknar alt attribut

Elisabeth Planander

25 maj – 30 juni

Elsa Beskow – barnboksförfattare, illustratör och konstnär, som skrivit sagor som Puttes äventyr i blåbärsskogen, Solägget och flera berättelser om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin

Elsa Beskow debuterade 1897 med Sagan om den lilla, lilla gumman, ett gammalt barnkammarrim som hon hade hört av sin mormor när hon var liten. Efter debuten följde ett imponerande konstnärs- och författarskap med närmare 40 böcker.

Sitt stora  genombrott fick hon med rimsagan Puttes äventyr i blåbärsskogen som kom att bli en superklassiker. Tomtebobarnen, Hattstugan, och serien om Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbro Blå lästes för alla barn under hela 1900-talet.

Minst lika välkända som Elsas många sagor, är sångboken, Nu ska vi sjunga, av Alice Tegnér. Denna lilla orange bok är fylld med superfina bilder av Elsa Beskow. Frågar man någon född under 19oo-talet , så kan de med all säkerhet se illustrationerna till såväl Bä bä vita lamm och Sov du lilla videung framför sig?

Elsa Beskow hade i år blivit 150 år vilket vi uppmärksammar i en utställning skapad av Elisabet Planander med hennes sagor och illustrationer som tema.

Elisabeth Planander – barnkär, tidigare yrkessam förskolelärare och fenomenal sagoberättare

Elisabeth har med Elsa Beskows sagovärld som förlaga  gjort en helt sagolik utställning. Skulpturerna föreställer alla motiv ur Elsa Beskows stora bildskatt.

Som den mycket entusiasmerande, kreativa och fantasifulla konstnär Som Elisabeth är, erhöll Thell-stipendiet 2023;

”Med ett outtröttligt driv fortsätter Elisabeth arbeta sig igenom tema efter tema och lämnar aldrig leran. I verkstaden är koncentrationen och närvaron i materialet det viktigaste.
Elisabeths drivkraft tillför otroligt mycket, framför allt hennes stora engagemang för barn och unga. Ideer och lösningar framförs med glädje och entusiasm”

Det finns med all säkerhet ingen bättre eller mer passande  än Elisabeth,  med sin stora kärlek till barn, sagor och lera, att sätta samman en utställning just med Elsa Beskow-tema.

Varmt välkommen i sommar  till Elsa Beskows och Elisabeths sagovärld.