bild saknar alt attribut

Charlotte Melander

17 augusti – 29 september

Guldsmedmästare – en värld fylld av metaller och ädla stenar

Charlotte Melander, verksam i Uppsala, har en bakgrund i det traditionella guldsmidet,  gesällbrev 1988 och mästarbrev 2017. Som guldsmed arbetar Charlotte vanligen i det mindre formatet med mer eller mindre traditionella smycken gjorda för fest och vardag – bärbara konstverk i litet format!

En lust att även arbeta i ett större format fick Charlotte att börjat göra större utsmyckningar, tänkta att hänga i taket, på väggen eller stå fritt i rummet. Utsmyckningarna för rum och utemiljö tillverkas i mindre ädla metaller.

Oavsett om det är stora rumsliga utsmyckningar eller personliga smycken att bära, är målet alltid att såväl bärare som rum ska bli vackrare, stoltare och gladare av det hon skapat. Smycken är en källa till skönhet och glädje.

”Med lövtunna sirligheter låter Charlotte Melander metallen ta sig ut i rummet i nya skepnader. Installationer av bladverk och kvistar tar form, där koppar och guld blir till växtlighet, och där fläckar i det blanka blir till påminnelser om förgänglighet.”

Så ljuder motivering då Charlotte mottog Uppsala kommuns kulturstipendium 2020. Vi på KKAM instämmer och ser framemot Charlottes utställning hos oss.

Charlotte om sin utställning ”Min hängande trädgård”

Med en liten blinkning åt de klassiska hängande trädgårdarna i Babylon – som bekant ett av världens sju underverk – valde jag arbetsnamn åt mitt utställningsarbete. Namnet klingade kanske lite väl övermodigt, men har fått ”hänga” med.

En längre period har de hängande objekten varit det som dominerat mitt arbete i ateljén. Jag kan ibland likna dem vid extrema former av stora örhängen; jag är ju i grunden guldsmed!

De ofta rörliga fria formerna, de som inte behöver anpassa sig till någon annan yta, har alltid varit den typ av smycke eller objekt som lockat min fantasi mest.

Med basen i det traditionella hantverket har jag en arbetsprocess som går från hand till tanke. Mina objekt är unika och handgjorda, oftast med en grund av koppar eller mässing. Till det adderar jag bladguld, bladsilver, stenar, ädelstenar och andra metaller för att få det uttryck jag söker. Ytorna får en spännvidd från de perfekta till de mer bearbetade och åldrade, där man kan skönja spår av liv och nötning.

Som konsthantverkare och guldsmedsmästare arbetar jag alltmer i en större skala. Mina arbeten finns representerade hos Statens konstråd och i ett flertal kommuner och regioner.

 

Se mer av Charlottes metallsmide här .

Foto: Sanna Lindberg (bild beskuren)