bild saknar alt attribut

Sofia Kroon Walter

5 augusti – 17 september

KKAMs första residenceutställning – Väsen av Sofia Kroon Walter

Som konstnär eller konsthantverkare finns möjlighet att ansöka om residens på KKAM.  Projektet kan vara resultatinriktat, processinriktat eller undersökande. Residensperioden avslutas och sammanfattas med en utställning i museets Ateljérum.

KKAMs första Artist in Residence är Sofia Kroon Walter vars fina verk  blir vår allra första residenceutställning. I Sofias utställning ”Väsenprocess” visas skulpturer som alla har väsen i sig, något levande – med en egen röst. Verken är fragment av något större och har uttryck som påminner om liv.

 

Om Sofia Kroon Walter

Sofia är en konstnär och  formgivare som arbetar i många olika material, dels för att lusten och idéerna tar henne med på nya vägar men också för inspirationen i att ständigt lära sig mer. Textila uttryck tillsammans med keramik och gärna metall, trä, ljud, musik och ord blir material hon kan omforma gång på gång.

Sofia var tillsammans med KKVTextiltryck Malmö på Keramiskt center första gången tidigt 2022, då för att arbeta med keramik ur ett textilt perspektiv. Hösten 2022 var KKV Textiltryck Malmö åter på plats med fem medlemmar för en förstudie till det tilltänkta residenset. Då arbetade sofia med verk hon kallade Soundshapes. Dessa lade sedan grunden till Väsen – och ansökan av KKAMs Artist in Residence som skulle ge 6 veckors studioplats i Ateljén på Gärdesgatan i Höganäs.

 

Sofias egna ord om residenset

”I mitt Artist in Residence på KKAM har jag arbetat med yttre och inre uttryck. Det är organiska former, abstrakta samtidigt som det finns något bekant och levande i eller på ytan. Mycket av det jag gjort är noga förberett, samtidig framarbetat spontant och impulsivt vilket också gett mig tid att utforska leran ur ett praktiskt perspektiv. Ljud och oljud är en viktig del av mitt konstnärsskap och arbetet med Väsen är en del av den helheten”