bild saknar alt attribut

Sedan 1984 har man i samband med köp av årskort hos Höganäs museum och konsthall fått en liten keramikminiatyr

Varje år är miniatyren formgiven av olika keramiker. Dessa små verk har för många blivit ett samlarobjekt. Årets miniatyr, Vasen,  är tillverkad av Viola Flø Brøther.
Vad det innebär att vara KKAM-vän kan du läsa här.

 

Vem är Viola?

Efter två år på Capellagårdens hantverksutbildning i keramik, flyttade jag till Höganäs för att förkovra mig ytterligare i hantverket, och lära mig mer om nordvästra Skånes keramiska tradition. Med en parentes i ett residency i Guldagergaard i Danmark arbetade jag på KKAM Atején, där jag framförallt var ansvarig för skolverksamheten.
Numera är jag lärling på Wallåkra stenkärlsfabrik, där min utbildning inom den skånska traditionens drejning och saltglasering
fortsätter. Leken och samtalen mellan leran och mig är vad som särskiljer mitt formspråk, och gör min keramik till min.

Viola Flø Brøther 2024

 

Violas egna ord och tankar bakom årets miniatyr

Årets miniatyr ville jag skulle tala med den klassiska keramikens formspråk. Jag landade i Vasen, som med sin form och funktion står likt en symbol för traditionen. Min vas skulle även tydligt existera i en historisk kontext. Vasen skulle inte heller bara härma det som redan gjorts, utan ta avstamp från det. Jag ville också landa i en form där processen är lekfull, kärleksfull för leran. Och drejad, såklart. Drejningen är hjärtat i allt jag gör med leran. Vasen skulle, när den hålls i handen, kännas självklar. Ändå ville jag att det ska finnas något att studsa över, något som sticker ut. Den skulle hitta balansen mellan det oväntade och det självklara. Till sist landade jag i denna.

Vasen är drejad i tre delar, där foten, magen och halsen är gjorda för sig. Efter montering råglaseras de i en uppslammad lergodslera jag grävt upp på Öland. Resultatet är naturliga variationer i färg och textur i glasyren, såväl som i form och dekorlinje. Miniatyrvasen.

Viola Flø Brøther 2024